31.10.–15.11.2017

Zhrnutie
Dátum 31.10.–15.11.2017
Učitel Phra Ofer
Miesto Javorie (stredné Slovensko)
Cena 25€/noc (sponzorovaná cena možná)

Ohliadnutie

Radi by sme poďakovali všetkým, ktorí sa zúčastnili meditačného kurzu a venovali čas a pozornosť sebe samým. Celkom prišlo 22 ľudí.

Po ohlase na náš prvý kurz v auguste, ktorého sa zúčastnilo takmer 30 študentov, ideme ďalej. 🙂 Rovnaká meditačná metóda, rovnaké pravidlá, rovnaké miesto, iný učiteľ:

Phra Ofer Adi je pôvodom z Izraela, meditácii sa venuje od roku 1989 (v kláštoroch Ram Poeng a Chom Tong v Thajsku) pod vedením svojho učiteľa Ajahna Tonga. Učil meditáciu v Izraeli a v roku 2001 sa stal mníchom. Pôsobí ako mních a učiteľ v Götzenhainu (pri Frankfurte), vedie meditačné kurzy po celom svete.

Katarína Bírešová

Ako pomocní učitelia budú na kurze Katarína Bírešová & Václav Šmilauer viď O nás.

Pre koho?

Na tomto sústredení meditácie vipassana sú vítaní všetci nezávisle od náboženského presvedčenia, pohlavia alebo veku (16+). Predchádzajúca skúsenosť s meditáciou nie je nutná. Hoci je vipassana budhistická kontemplačná metóda, prináša plný úžitok aj bez teoretických znalostí alebo hlásenia sa k budhizmu. Pre individuálny prístup počas kurzu je maximálny počet účastníkov 20.

Pre najväčší prínos odporúčame absolvovať celý kurz. Napriek tomu je možné prísť aj na niekoľko dní (minimálne 3), keďže kurz prebieha individuálne.

Priebeh

Všetci meditujúci dostanú podrobný úvod do meditácie na začiatku kurzu.

Zmyslom kurzu je nasmerovanie pozornosti do vnútra. Spí sa 6 hodín denne (22h–04h), raňajky sú o 7. hodine, obed o 11:30. Okrem toho sa všetok čas venuje meditácii, s krátkymi prestávkami medzi „koliečkami“ (meditácia v chôdzi a v sede). Kurz prebieha v tichu (a off-line). Všetko, čo sa udeje v priebehu dňa, je možné prebrať s učiteľom na každodennom individuálnom pohovore; v prípade potreby sú učitelia dostupní 24h denne.

Na podporu meditácie dodržujú účastníci tradičných 8 pravidiel, ktoré znižujú rozptýlenie a uľahčujú spolubytie na kurze: nezabíjať, nekradnúť, zdržať sa sexuálnych aktivít, neklamať, nepožívať alkohol a omamné látky, nejesť po obede, zdržať sa zábavy (čítanie, písanie, spievanie, telefón, internet, …) a skrášlovania, zdržať sa luxusu.

Jedlo je vegetariánske; večera sa nepodáva, iba malé občerstvenie (jogurt, ovocné džúsy, syr). Voda, čaje a káva sú k dispozícii celý deň.

V prípade mimoriadnej udalosti môžu byť účastníci kontaktovaní cez náš telefón.

Miesto

Kurz sa uskutoční v krásnom meditačnom centre Javorie.com pri Zvolene.

Program kurzu sa začne v utorok 31.10. poobede (okolo 13. hodiny). Pokiaľ cestujete autom, môžete prísť priamo na Javorie (inštrukcie tu). Vlakom či autobusom sa dostanete do Zvolena, odkiaľ možete pokračovať miestnym autobusom do zástavky Stará Huta, OcÚ alebo Slatinské Lazy, rázc., kde vás vyzdvihneme autom (10km); v prípade nutnosti vás vyzdvihneme aj vo Zvolene. Pred kurzom prepojíme tých, kto ponúknu miesto v aute, s tými, kto by ho využili.

Kurz sa skončí v stredu 15. novembra doobedu, potom zaistíme dopravu k najbližšej funkčnej zastávke.

 

Cena

Cena za ubytovanie a vegetariánsku stravu je 25€/noc (21.40€ je pre Javorie, 3.60€ pomôže čiastočne pokryť náklady ako cestovanie a ubytovanie učiteľov), čiže 375€ za celý kurz. (Chatky sú na jeseň mimo prevádzku, ubytovanie je na hlavnej budove v izbách s vlastnou kupeľňou.) Z toho je 120€ rezervačný depozit, ktorý sa platí dopredu bankovým prevodom, zvyšok sa platí do/na začiatku kurzu (prevodom pred alebo v hotovosti na mieste). Kuchyňa ponúka bezlepkovú/bezlaktózovú stravu za príplatok 1.50€/deň.

Ak by mala byť cena kurzu prekážkou v účasti, kontaktujte nás; ponúkneme vám takú sponzorovanú cenu, ktorú si môžete dovoliť. Ak môžete zaplatiť viac a stať sa tak sponzorom ostatných, veľmi to uvítáme.

Samotné učenie je za dobrovoľný príspevok (dāna) v rámci tradície, že meditácia by mala byť prístupná všetkým.

Čo si doniesť

  • pohodlné voľné oblečenie, biele/svetlé (tradične) či neutrálnych farieb, zakrývajúce ramená a kolená;
  • teplé ponožky;
  • prezúvky;
  • toaletné potreby (meditačné centrum má svoj vlastnú čističku odpadu − pokiaľ máte, zoberte si biologicky odbúrateľné sprchové gély/mydlo/…);
  • budík, časovač (timer; pokiaľ máte k dispozícii; budeme mať aj na požičanie);
  • svoj obľubený čaj, kávu, vankúšik, deku;
  • lieky, ktoré užívate alebo môžete potrebovať;
  • poplatok za kurz (mínus depozit) v hotovosti, alebo pošlite bankovým prevodom pred začatím kurzu;
  • hotovosť pre príspevok učiteľom po kurze (bankový prevod bude tiež možný).

Ako sa prihlásiť

Neváhajte nás kontaktovať s prípadnými otázkami, predtým ako sa rozhodnete. Prihlásiť sa je jednoduché.

  1. Povedzte nám o svojom záujme.
  2. My potvrdíme volné miesto.
  3. Uhradíte depozit prevodom na náš účet.
  4. Potvrdíme Vám zarezervované miesto.