Meditációs elvonulás 2017. október 31 − november 15.

Az első augusztusi tanfolyamunk sikere után, ahol majdnem 30 tanuló vett részt, folytatjuk:-). Ugyan az a meditációs technika, ugyan azok a szabályok, változatlan helyszín, más oktató

Phra Ofer Aldi eredetileg Izraelből származik és 1989 óta gyakorolja a meditációt (What Ram Poeng és What Chom Tongban Thaiföldön) Ajahn Tong mellett. Mielőtt 2001-ben szerzetessé avatták, Izraelben tanított meditációt. Több évet töltött szerezetesként és oktatóként Götzenhain (Frankfurt mellett, Németország) és több meditációs elvonulást vezetett szerte a világban.

Phra Ofert segítő oktatók is kísérik majd Katarína Bírešová & Václav Šmilauer személyében – lásd rólunk.

Részt vehetek-e?

Ezen a Vipassana meditációs elvonuláson, szerettel várunk mind kezdő mind már tapasztalattal rendelkezőket, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Alsó korhatár a 16. betöltött életév. Jóllehet a Vipassana egy buddhista módszer, a résztvevőknek nem kell buddhistának lenniük és nem kell rendelkezzenek semmilyen háttérismerettel a budhizmusról (mint ahogy az érkezők nagyobb többségének nincs ilyen jellegű ismerete) a technika sikeres elsajátításához. A résztvevők száma 20-ra korlátozott, mivel az oktató mindenkivel egyénileg foglalkozik.

Javasoljuk a teljes tanfolyam elvégzését, de ha valakinek nincs ideje, akkor lehetőség van rövidebb ideig is résztvenni (minimálisan 3 nap ajánlott).

A 2 hetes alaptanfolymot már elvégzőknek lehetősége van a 10 napos elvonuláshoz. Számukra az elvonulás első napja rugalmasan választható.

Tanfolyam

Minden résztvevő a tanfolyam kezdetekor részletes bevezetőt kap a gyakorlatokhoz.

A tanfolyami körülmények és szabályok elősegítik hogy az egyén figyelmének nagyobb részét önmaga felé fordíthassa. A résztvevők napi 6 órát alszanak (22:00-04:00), reggeli 6:00-kor, ebéd 12:00-kor. A fennmaradó időben gyakorlás (járó + ülő meditáció) rövid szünetekkel. A tanfolyam ideje alatt társakkal való kommunikáció nem engedélyezett. A nap folyamán mindenkinek lehetősége van egy beszélgetésre az oktatókkal, akik szükség esetén a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

A részvevők követik a hagyományos nyolc buddhista erkölcsi szabályt, melyek segítenek távol tartani zavaró körülményeket az elvonuláson. A nyolc szabály: Tartózkodás- öléstől, lopástól, szexuális aktivitástól, hazudozástól, alkohol és drog fogyasztástól, ebéd utáni evéstől, szórakozástól (olvasás, írás, éneklés, zene, telefon, internet stb.) és kozmetikai szerek használatától, luxustól.

A reggelire és ebédre felszolgált élelem vegetáriánus, (este joghut, gyümölcs lé). Víz, tea, kávé a nap folyamán bármikor fogyasztható.

A résztvevők szükség esetén a családtagok által elérhetőek.

Helyszín

A tanfolyam a szlovákiai Zólyom mellett a gyönyörű Javori.com meditációs központban lesz, ami több nemzetközi reptérről is könnyen elérhető – Pozsony, Bécs, Budapest.

A tanfolyam október 31-én kedden kora délután kezdődik (13 óra körül). Autóval utazók egyenesen a Javorie központhoz érkezzenek (útmutatás itt). Busszal (Népligettől indul napi 2 buszjárat) vagy vonattal először Zvolen-ig, majd helyi buszjárattal (indulás 14:45, 17:30 vagy 18:30, az út körülbelül 30 perc) Stará Huta or Slatinské Lazy, rázc. megállóig ahol autóval várunk. Ha az utolsó buszt nem éred el, fel tudunk venni Zvolen-nél is.

A tanfolyam november 15-én szerdán reggel ér véget. Vonattal, busszal utazókat a legközelebbi állomásokra kiszállítjuk.

 

Költségek

A szállás és vegetáriánus ellátás költsége 25€/éj (21,40€ a Meditációs Központ részére, 3.90€ az oktatók utazási és szállási költségeinek támogatására), így a teljes tanfolyam 375€. (Ebben az időszakban csak a főépületet használjuk, ahol minden szobában saját fürdőszoba van.) A jelentkezők 120 € (kevesebb, ha rövidebb időre jössz) előleg befizetésével foglalhatnak helyet, banki átutalással. A fennmaradó összeg a helyszínen a tanfolyam kezdetekor (készpénzben, vagy banki átutalással) fizetendő. Laktóz- és gluténmentes étkezésre is van lehetőség aminek extra költsége 1,5€­/nap.

Természetesen most is lehetőség van rövidebb ideig részt venni és ha valakinek nem áll módjába a tanfolymi költégek megtérítése az jelezze felén és szponzorok áltak tudunk segítséget nyújtani. Ha esetleg valaki többet is tud fizetni és szeretne másokat segíteni, akkor erre is van lehetőség.

A hagymományokat követve az oktatás önkéntes adomyányok alapján történik, hogy a meditáció mindenki számára elérhető legyen. Adomyányok a helyszínen készpénzben vagy banki átutalással adhatók.

Szükséges hozni

 • Laza, kényelmes ruházat fehér/világos színben (ha lehetséges), ami takarja a térdeket és vállakat;
 • meleg zokni;
 • papucs;
 • tisztálkodási eszközök(fogkrém, tusfürdő, törülköző stb.) – a létesíménynek saját szennyvíz elvezetése van, így csak bio-lebomló termékek használata engedélyezett;
 • ébresztő óra, időzítő (visszafelé számláló, ha van);
 • opció: saját kedvelt tea, kávé, párna, párna huzat;
 • tanfolyami díj (levonva az előleg) készpénzben, vagy előre küldve banki átutalással;
 • készpénz adományokra az oktatónak a tanfolyam végén; banki átutalás is lehetséges;
 • gyógyszerek, amiket szedsz vagy szükséged van.

Hogyan lehet jelentkezni

Ha esetleg még kérdésed lenne mielőtt döntenél a jelentkezésről, nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot. A regisztrációs folyamat nagyon egyszerű:

 1. Jelezd felénk a résztvételi szándékodat.
 2. Mi visszajelzést küldünk a helyfoglalásról.
 3. Előleg befizetése a megadott számlaszámra.
 4. Visszaigazolást küldünk az előleg beérkezéséről és megkérünk a regisztrációs lap kitöltésére.