10. 4.–26. 4. 2020 (zrušené)

Zhrnutie
Dátum 10.4.–26. 4. 2020
Učitelia Katarína & Václav
Miesto Chata pod Hrbom (Ľubietová, pri Banskej Bystrici)
Cena 24€/noc
(sponzorovaná cena možná)

Tento retreat bol bohužiaľ zrušený kvôli pandémii koronavírusu a súvisiacim obmedzeniam. Všetky depozity automaticky vraciame v plnej výši. Ďakujeme Chate pod Hrbom za porozumenie. Tešíme sa na vás na ďalších kurzoch.

Katarína BírešováTento kurz budú viesť Katarína Bírešová & Václav Šmilauer viď O nás.

Pre koho?

Na tomto sústredení meditácie vipassana sú vítaní všetci nezávisle od náboženského presvedčenia, pohlavia alebo veku (16+). Predchádzajúca skúsenosť s meditáciou nie je nutná. Hoci je vipassana budhistická kontemplačná metóda, prináša plný úžitok aj bez teoretických znalostí alebo hlásenia sa k budhizmu.

Pre najväčší prínos odporúčame absolvovať celý kurz. Napriek tomu je možné prísť aj na niekoľko dní (minimálne 4 noci), keďže kurz prebieha individuálne.

Pre individuálny prístup a kapacitu ubytovania je počet účastníkov obmedzený na 15.

Priebeh

Všetci meditujúci dostanú podrobný úvod do meditácie na začiatku kurzu.

Zmyslom kurzu je nasmerovanie pozornosti do vnútra. Spí sa 6 hodín denne, raňajky sú obvykle o 6:30, obed o 11:30. Okrem toho sa všetok čas venuje meditácii, s krátkymi prestávkami medzi „koliečkami“ (meditácia v chôdzi a v sede). Kurz prebieha v tichu (a off-line). Všetko, čo sa udeje v priebehu dňa, je možné prebrať s učiteľom na každodennom individuálnom pohovore; v prípade potreby sú učitelia dostupní 24h denne. Učitelia môžu režim v prípade nutnosti individuálne prispôsobiť (kvôli zdravotnému stavu ap.).

Na podporu meditácie dodržujú účastníci tradičných 8 pravidiel, ktoré zmenšujú rozptýlenia a uľahčujú spolubytie na kurze: nezabíjať, nekradnúť, zdržať sa sexuálnych aktivít, neklamať, nepoužívať alkohol a omamné látky, nejesť po obede, zdržať sa zábavy (čítanie, písanie, spievanie, jóga, telefón, internet, …) a skrášlovania, zdržať sa luxusu.

Jedlo je vegetariánske; večera sa nepodáva, iba malé občerstvenie (jogurt, ovocné džúsy, syr). Voda, čaje a káva sú k dispozícii celý deň.

Ubytovanie je štandardne po jednom na izbe, nakoľko to umožňuje obsadenosť miesta. Pri väčšom počte účastníkov budeme hľadat usporiadanie k spokojnosti všetkých strán.

V prípade mimoriadnej udalosti môžu byť účastníci kontaktovaní cez náš telefón.

Kurz oficiálne začne v piatok 10.4. o 15h, skončí v nedeľu 26.4. po raňajkách.

Miesto

Chata pod Hrbom (1087m) má dlhú tradíciu meditačných aj jógových retreatov, nachádza sa osamotená v Slovenskom Rudohorí, pri Banskej Bystrici.

Najbližšia autobusová zástavka je Ľubietová,,Podlipa rázc.; najbližšia vlaková stanica je Lučatín; tam môžeme účastníkov vyzdvihnuť. Kontaktujte nás vopred, aby sme sa dohovorili na odvoze.

K chate je možné sa dostať po lesnej ceste aj osobným autom (netreba mať 4×4).

Príchod ku chate

Ak cestujete autom, nezadávajte do navigácie samotnú chatu, pravdepodobne nedojdete! Jediná cesta ide cez Ľubietovú (nie cez Osrblie), z nej ďalej po hlavnej (smer Strelníky); asi kilometer za Ľubietovou na križovatke Podlipa odbočte vľavo; na križovatke je cedulka na ranč Včelinec / Čelinec / Včelienec / Čeljenec (názov sa líši podľa máp), kam sa príde po peknej asfaltovej ceste (cca 5km). Tesne za rančom je odbočka vľavo hore k lesu; potom asi po 100m, na kraji lesa, končí asfalt a cesta sa rozdeluje (malá drevená cedula Chata pod Hrbom) — to je posledný bod na tejto mape:

Pokračujte vľavo do hory, asi po 100m lesnej cesty je červena závora; tá by mala byť v čase začiatku kurzu otvorená. Po lesnej ceste pokračujte bez navigácie asi 15 minút hore až k chate.

Cena

Ubytovanie a vegetariánska strava stojí 24€/noc (20€ pre ubytovacie zariadenie, 4€ pomôže čiastočne pokryť náklady ako cestovanie a ubytovanie učiteľov). Z toho je 120€ (či menej pri kratších pobytoch) rezervačný depozit, ktorý sa platí dopredu bankovým prevodom, zvyšok sa platí do/na začiatku kurzu (prevodom pred alebo v hotovosti na mieste).

Ak by mala byť cena kurzu prekážkou v účasti, kontaktujte nás; ponúkneme vám takú sponzorovanú cenu, ktorú si môžete dovoliť. Ak môžete zaplatiť viac a stať sa tak sponzorom ostatných, veľmi to uvítame.

Samotné učenie je za dobrovoľný príspevok (dāna) v rámci tradície, že meditácia by mala byť prístupná všetkým.

Cena zatial nie je potvrdená a môže sa maličko změniť.

Čo si doniesť

  • pohodlné voľné oblečenie, biele/svetlé (tradične) či neutrálnych farieb, zakrývajúce ramená a kolená;
  • teplé ponožky; tiež pamätajte na teplé oblečenie (mikina, trička s dlhým rukávom, sveter, …);
  • prezúvky;
  • toaletné potreby;
  • (budík, časovač netreba nosiť, budeme mať na požičanie; používať telefon však nie je možné)
  • svoj obľúbený čaj, kávu, vankúšik, deku;
  • termosku (najmä v chladnom období)
  • lieky, ktoré užívate alebo môžete potrebovať;
  • poplatok za kurz (mínus depozit) v hotovosti, alebo pošlite bankovým prevodom pred začatím kurzu;
  • hotovosť pre príspevok učiteľom po kurze (bankový prevod bude tiež možný).

  • vlastný uterák (na chate nie sú)

Pamätajte, že pri meditácii môže byť zima. Hoci sú na chate k dispozícii deky na prikrytie, vlastné teplé oblečenie určite využijete.

Ako sa prihlásiť

Neváhajte nás kontaktovať s prípadnými otázkami, predtým ako sa rozhodnete. Prihlásiť sa je jednoduché.

  1. Povedzte nám o svojom záujme.
  2. My potvrdíme voľné miesto.
  3. Uhradíte depozit (prevodom) a vyplníte online registračný formulár.
  4. Potvrdíme Vám zarezervované miesto.