Vipassana

A Vipassana egy buddhista meditációs módszer a tudatos jelenlét fejlesztéséhez. A cél önmagunk jobb, mélyebb megértése. A szó vipassana (Pali nyelven) “tisztán látást” jelent.

Vipassana gyengíti és eltörli a berögzült magatartási- és gondolatformákat, mint túlzott önkritika, harag, kényszeres gondolkodás, aggódás, depresszió, kétely, szomorúság, reménytelenség érzése.

A Vipassanának, a “betekintés gyakorlatának” is nevezett meditációs technikának tudományos körökben is bizonyított kedvező hatása van az egyén mentális és fizikai közérzetére (lásd ezt az összefoglalót).

Történet

A Vipassana gyakorlata a 19 századtól újra felvirágzott és fokozott érdeklődést keltett a 20. és 21. században; terjesztésében kiemelkedő szerepe volt Mahasi Sayadaw (1904-1982) burmai szerzetesnek.

Ajahn Tong

Ajahn Tong (született 1923) thaiföldi szerzetes Mahasi Sayadaw tanítványa volt és jelenleg a Chom Tong-i Buddhista kolostor (Chiang Mai körzet) apátja, Dél-Kelet Ázsia legelismertebb Vipassana oktatója. Minden tanár aki a tanfolyamainkon oktat (közvetlenül vagy közvetve) Ajahn Tong tanítványa és az ő módszerei szerint oktat. Egyszerű járó és ülő meditációs gyakorlatok a test és tudatban megjelenő jelenségek megfigyelésével tudatos jelenlét fejlesztésére. A résztvevők minden nap egyéni beszélgetésen vesznek részt az oktatókkal.

Tanfolyamok rendszere

Ezen a hagyományvonalon az első “alaptanfolyam” 2-3 hétig tart. Az alaptanfolyam elvégzése után lehetőség van 10 napos elvonulásra, amelyek hossza rugalmas, így 6-10 nap között végezhető el az egyén idejétől függően.

Azok számára, akik már több 10 napos elvonuláson részt vettek, lehetőségük van “otthoni elvonulásra” ami legalább 1 óra gyakorlást jelent egyénileg otthon, rendszeres telefonos bejelentkezéssel egy oktatóhoz, végül az utolsó 2-3 nap intenzív meditáció pedig a meditációs központban történik (vagy bizonyos esetekben megengedhető otthon is).